BÖLÜM BAŞKANI’NIN ÖNSÖZÜ
Yeni Medya ve İletişim Teknolojileri’ndeki ilerlemeler, medya sektöründe istihdam edilecek nitelikli iletişim profesyonellerine yönelik ihtiyacın artmasına neden olmuştur. Bölüm olarak amacımız, bu ihtiyaçlara cevap verecek bir eğitim vermek ve bir habercide/gazetecide olması gereken tüm nitelikleri öğrencilerimize kazandırmaktır. Verdiğimiz eğitimle, öğrencilerimizin hem kuramsal altyapılarını geliştirmeyi, hem de uygulamaya yönelik becerilere sahip olmalarını hedefliyoruz.
Gazetecilik Bölümü olarak, güncel gelişmeleri takip etmekte ve ders planımızı buna göre hazırlamaktayız. Alanında yetkin akademik kadromuz ile Türkiye’nin en iyi gazetecilik bölümlerinden biri olmayı ve uluslararası alanda fakültemizi temsil edebilmeyi temel hedefimiz haline getirdik.
Başarılı bir gazeteci olmayı hedefleyen, idealist ve girişimci gençlerin fakültemizde yer almasından mutluluk duyuyoruz. Bölümümüzde tüm öğrencilerimiz ve akademik personelimiz ile başarılı işlere imza atacağımıza inanıyoruz.
Prof. Dr. Şakir Eşitti
Gazetecilik Bölüm Başkanı
TARİHÇE
Bölümümüz, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında birinci öğretim programına öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır. Kadromuzda; 2 Profesör, 3 Doçent, 2 Dr. Öğr. Üyesi olmak üzere toplam 7 öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümümüzün mevcut durumda yeterli olan akademik ve idari kadrosu, uzun dönemli Eğitim Stratejik Planı kapsamında daha da zenginleşecektir.
MİSYON
Ulusal ve Uluslararası alanda etkin şekilde gazetecilik yapabilecek mesleki bilgiye, teknik donanıma, milli ve evrensel kültürel değerlere sahip, özgüveni yüksek bireyler yetiştirebilmek için sürdürülebilir nitelikli stratejik eğitim planları geliştiren ve uygulamaya aktaran, kalite odaklı, yenilikçi ve girişimci bir bölüm olmak.
VİZYON
Nitelikli ve yüksek düzeyde iletişim becerisine sahip insan kaynakları ile kurum kültürüne değer veren, özgün çalışmalar yapılmasını destekleyen, kalite odaklı gelişmeyi hedefleyen özgürlükçü yönetim anlayışıyla Türkiye’deki öncü ve seçkin bir Gazetecilik Bölümü olmak.
AMAÇ
Bölümümüz kadrosu olarak amacımız, medya sektörünün mevcut ihtiyaçlarına ve akademik gerekliliklere uygun bir eğitim vererek başarılı ve yetkin gazeteciler yetiştirmek ve yerel, ulusal ve uluslararası basın kuruluşları ile ortak bilimsel, kültürel, sosyal ve mesleki çalışmalar gerçekleştirmektir.
HEDEFLER
Bölümümüzün temel hedefi; gazetecilik mesleğine ilişkin hak, sorumluluk ve etik değerlerini bilen, toplumsal sorunlara duyarlı, akademik ve bilimsel bir bakış açısı kazanmış, elde ettiği bilimsel teorik verileri uygulamaya aktarabilen, iletişim teknolojilerini etkin bir biçimde kullanabilen, sorun çözücü, özgüvenli, yenilikçi ve girişimci mezunlar yetiştirmektir. Bu temel hedef çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadeli alt hedefler de belirlenmiştir. Bunlar;
DEĞERLERİMİZ
Gazetecilik Bölümü, Üniversitemizin tespit etmiş olduğu değerleri olduğu gibi benimsemiş ve öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarla birlikte bu değerleri eğitim sürecine aktarmayı ve hayatın tüm alanlarına yaygınlaştırmayı ilke edinmiştir. Bu Değerlerimiz (alfabetik sırayla);
KARİYER İMKANLARI
Bölümümüzde eğitim-öğretim gören öğrenciler mezuniyet sonrasında; kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektör ve kamu işletmelerinde, uluslararası yerli ve yabancı işletmelerde görev ve sorumluluk üstlenebileceklerdir. Kariyer planlamasına yer alan örnek işletme, kurum, kuruluş ve birimler aşağıda belirtilmektedir;
ÇOMÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ VE GAZETECİLİK BÖLÜMÜNÜN İMKANLARI
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi gazetecilik pratiği açısından güçlü bir altyapıya sahiptir. Üniversite bünyesinde bir uygulama gazetesi (ÇOMÜ Gazete), uygulama televizyonu (ÇOMÜ TV), çekim ve kurgu stüdyosu ile bir radyo (Kampüs FM) bulunmaktadır.
ÇOMÜ Gazete
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde çıkarılan ÇOMÜ Gazete ile öğrencilerimiz habercilik alanında teorik olarak öğrendiklerini pratikte de uygulama imkânına sahiptir. Öğrencilerimiz haber yazımı, haber fotoğrafçılığı, röportaj teknikleri, köşe yazarlığı, kurumsal iletişim gibi gazeteciliğin temel uygulama ilkelerini ÇOMÜ Gazete içinde pratiğe geçirebilecektir.
Çekim ve Kurgu Stüdyosu
Yaklaşık 50 metrekarelik stüdyomuzda öğrenciler TV Haberciliğine yönelik çekim ve kurgu yapma imkânına sahiptir. TV Haberciliğine yönelik pratik derslerin de verildiği bu stüdyolarda; TV Haberciliğin teknik temelleri öğrencilere aktarılmaktadır.
Kampüs FM 104.7
Kampüs FM, üniversitemiz bünyesinde kurulmuş ve çok geniş imkânlara sahip bir radyodur. En son teknoloji ile donatılmış modern stüdyolarda yayın hayatına devam eden Kampüs FM, hem İletişim Fakültesi öğrencilerinin mesleki deneyim kazanmasını sağlamakta, hem de tüm üniversite öğrencilerimize program hazırlayıp sunma imkânı vermektedir. Kampüs FM’in sunduğu olanaklarla öğrencilerimiz radyo haberciliğine ilişkin uygulamalar yapma imkânına sahiptir.
ÇOMÜ TV - Uygulama Televizyonu
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren ÇOMÜ TV 2013 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Gerekli tüm teknik alt yapıya sahip olan uygulama televizyonu, web sayfası üzerinden yayınlarını sunmaktadır.
Üniversite Televizyonu ile öğrencilerimiz yayın, haber ve programcılık konusunda uygulama yapabilme olanağına sahiptir.
Eğitim kataloğu için tıklayınız...
Program çıktıları için tıklayınız..