Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), İletişim Fakültesi Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Cem Baykal ve Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Çoban’ın birlikte kaleme aldığı “Türk Basınında Tabloidleşme Olgusu Üzerine Eleştirel Bir İnceleme” adlı kitabı yayımlandı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Kemal Cem Baykal ve Doç. Dr. Serhat Çoban’ın birlikte kaleme aldıkları “Türk Basınında Tabloidleşme Olgusu Üzerine Eleştirel Bir İnceleme” adlı kitap yayımlandı.
Kitap ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kemal Cem Baykal ve Doç. Dr. Serhat Çoban; çalışmanın, basında egemen bir haber dili haline gelen tabloidleşme olgusu üzerine odaklandığını belirterek, tabloidleşmenin yarattığı sorunlar hakkında şunları söylediler:
“Türk Basınında tabloidleşme olgusu özellikle 1980’li yıllardan bugüne yaşanan çok önemli bir problemdir. Tabloidleşme ne demek? Özellikle haber içeriğini önemsizleştirip, haberdeki ilgi çekici unsurların ön plana çıkarılmasıdır. Bir anlamda haberin eğlencelik bir hale getirilmesidir. 1980’li yıllarda yazılı basında yaygınlaşan tabloid haber dili, 1990’lı yıllarda radyo ve televizyon haberciliğinde 2000’li yıllarda internet artarak devam ediyor. Tabloidleşme, kendi başına bir etik problem olmaktan ziyade birçok farklı etik probleme yol açan haber dilidir. Dolayısıyla biz de bu olguyu ele alarak, bunun yarattığı sakıncaları okuyuculara aktarmaya çalıştık. İnşallah bundan sonra da medya etiğine yönelik çalışmalarımız devam edecek”.
Kitapta, başlangıcından günümüze Türk basınında değişen haber diline etraflıca yer verilmekte ve tabloidleşme olgusunun yarattığı sorunlar, örnek haber çözümlemeleriyle ortaya konulmaya çalışılmaktadır.